Home / Любопитно / Полезно / 7 болести, които се повлияват добре от йогата

7 болести, които се повлияват добре от йогата

Познаването на себе си в покой, в мир, като същество, а не само като представител или изпълнител, е истинско знание, което може да донесе много ползи за здравето.
Вижте 7 болести, които се повлияват много добре при практикуването на йога.

 
Вижте кои болести се повлияват добре от йогатаАстма
 
Проучвания, проведени в йога институции в Индия, съобщават за впечатляващ успех в подобряване състоянието на болни от астма. Също така е доказано, че астматичните пристъпи обикновено могат да бъдат предотвратени чрез  методите от Изтока, без да се прибягва до лекарства. 
 
Медици са установили, че придобиването на способности като концентрация и медитация заедно с практикуването на прости пози и пранаяма прави лечението по-ефективно. Практиката също така води до значително намаляване на нервността, причинена от лекарствената терапия. Докторите смятат, че практикуването на йога помага на пациентите, като им позволява да получат достъп до собствения им вътрешен опит и повишаване на самосъзнанието.
 
Проблеми с дишането
 
Пациентите, които практикуват йога, имат по-голям шанс да контролират своите проблеми с дишане. С помощта на дихателните упражнения може да се преодолее атака на недостиг на въздух, без да се налага да се търси медицинска помощ. Различни изследвания са потвърдили благоприятните ефекти на за пациенти с респираторни проблеми. 
 
7 болести, които се повлияват добре от йогатаВисоко кръвно налягане
 
Много компоненти и упражнения от йогата имат важна роля в лечението и профилактиката на високото кръвно налягане (хипертония). Комбинация от няколко дихателни техники и релаксация понижава кръвното налягане и намалява необходимостта от взимането на лекарства при хора с подобни проблеми.
 
Управление на болката
 
Йогата се смята за идеално средство за намаляване на болката, като регулира центъра й, разположен в гръбначния стълб и секрецията на естествени болкоуспокояващи хормони в организма. Дихателните упражнения могат да намалят болката. Тъй като мускулите са склонни да се отпуснат, когато издишвате, удължаване на времето при издишване може да помогне за релаксация и намаляване на напрежението. Осъзнаването на дишането като живителен процес помага за постигане на спокойствие и облекчаване на болката.
 
Включване на техниките за релаксация и медитация също може да помогне за намаляване на болката. Част от ефективността се дължи на нейната насоченост към самосъзнанието. Това самосъзнание може да има защитен ефект и дава възможност за ранни превантивни действия. 
 
Премахнете болките в гърба с йогаБолки в гърба
 
Болката в гърба е най-честата причина да се потърси лекарска помощ. Йогата последователно се използва за лечение и превенция на болките в гърба чрез подобряване на силата и гъвкавостта. Упражненията намаляват стреса и напрежението в мускулите.
 
Артрит
 
Бавното разтягане, щадящите упражнения и медитацията са предназначени да предоставят помощ на болните стави. В допълнение дълбоките дихателни упражнения облекчават напрежението, което се свързва с мускулите и допълнително стяга ставите. Неслучайно това е най-добрата анти-артрит формула.
 
Намаляване на телесното тегло
 
Редовното практикуване на йога може да помогне за контрол на теглото. Първо, някои от асаните стимулират мудните жлези да увеличат своите хормонални секрети. Щитовидната жлеза има голям ефект върху теглото ни, защото тя засяга метаболизма на тялото. Има няколко асани, които са специфични за щитовидната жлеза. Метаболизмът на мазнините се увеличава, така че те се превръщат в енергия. След загубата на мазнини е налице един по-добър мускулен тонус и по-високо ниво на жизненост.

Един коментар

  1. Наистина е добре със съчетание на мантри за здраве

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*