Home / Хранене / Дарове от природата / Нар – какви безценни витамини съдържа и какво лекува

Нар – какви безценни витамини съдържа и какво лекува

Полезният нар лекува бъбречни заболявания и не само

Качествата на нара се познават от векове.

Той се използва като естествено болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, добавя се в илачи против кашлица и се използва като успокоително, за лечение на безсъние.

Какви са предимствата на този екзотичен дар на природата за човешкото здраве?

Този изключително вкусен плод съдържа много фибри и протеини. Може да се консумира изцеден в сок или в сурово състояние със сочните месести семена.

Една чаша намачкан нар – месестата част със семето съдържа около 24.5 грама фибри и около 5 грама протеини. Ако се изцеди на сок, количеството фибри спада на 5 грама., а на протеин, на 1 грам.

Една чаша от плода съдържа около 25% от препоръчителната дневна доза прием на витамин А. Той е най-важният витамин за здравето на очите, за сияйна и здрава кожа, за растежа на клетките и репродукцията.

В него се намират над 13 различни каротеноиди, включително зета, бета и алфа-каротин, b-криптоксантин, ликопен и необходимите фитохимикали, които спомагат на тялото да произвежда витамин А.

Нар - какво лекува той

Нар – какво лекува той и какви безценни витамини съдържа

Каротеноидите са разтворители на мазнините, така че когато хапвате семената на нара, той осигурява на организма по-добра абсорбция на витамин А.

Съдържа много големи количества на витамин С и е мощен антиоксидант.

Защитава клетките от разрушителните ефекти на свободните радикали, процесите на застаряването и поддържа имунната система силна.

В една чаша плодов сок от нар се съдържат 71 милиграма от витамина. Консумирането на само един нар на ден ви осигурява цялото количество витамин С, от който се нуждаете за пълноценно здраве.

С плода получавате и 10% от препоръчителната дневна доза на фолат.

Трябва да се има в предвид, че както витамин С така и фолат се разтварят във вода и изчезват малко след като плодът бъде откъснат. Най-полезният за здравето ви е прясно набраният нар.

Нарът в съчетание с броколи и други продукти, богати на желязо е сред най-добрите храни за обогатяване на менюта на вегетарианците. Витамин С спомага за абсорбирането на минерала в организма.

Нарът е богат източник на желязо. В чаша прясно нарязан/намачкан плод се съдържат около 4 милиграма желязо.

Счита се, че препоръчителната доза от минерала на ден за мъже е 8 микрограма, а за жени 6 микрограма.

Нарът облекчава хронични алергии, помага на пациенти, страдащи от заболявания на черния дроб и бъбреците, подсилва имунната система.

Високото съдържание на фибри го прави подходяща храна при режим за здравословно отслабване и поддържане на оптимално тегло.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*