Home / Хранене / Хранителни добавки / Протеини – безценните хранителни добавки

Протеини – безценните хранителни добавки

Протеините взимат активно участие в образуването на антитела в имунната система и хемоглобина в кръвта. Другата им не по-малко важна функция е да снабдяват тялото с енергия. Както при аминокиселините и в случая на протеините, тези от животински произход имат по-голяма стойност от растителните протеини. Най-много от тях има в яйцата, прясното и киселото мляко, в сиренето, рибата, птичето месо и говеждото.

Различните видиве протеинТе могат да се набавят и чрез хранителни добавки и продукти. Те са изключително ефективни за всеки, който има проблем със занижена телесна маса. Протеините способстват за изграждане и развиване на мускулната маса. Всеки, който се занимава с бодибилдинг ги употребява, тъй като тренировките без тях се обезсмислят. Те могат да се пият с вода, мляко, сок.
На даден момент най-богати сред хранителните добавки, са млечните. Поради бързия си краткотраен период на полуразпад, се препоръчва да се изпива не повече от 30 гр и при това с мляко, а не с вода.
Най – добрият е Whey protein (Суроватъчен протеин) – способства за качествено възстановяване след тренировка. Идеален е за период на диета, само така организмът ви няма да се захранва от мускулните тъкани. Освен това, при нисковъглехидратна диета суроватъчния протеин или суроватката, както още го наричат е идеален за генератор на енергия, запазва трудно набавените в организъма мускулни протеини.
Количество за прием се определя в зависимост от физическата активност през деня. При висока тренировъчна активност са подходящи от 1,2 до 1,4 грама на 1 килограм от общото телесно тегло, а при много активно спортуване от 1,7 до 1,8 грама. В случаите на слаба физическа активност се препоръчват не повече от 0,8 грама на килограм от общото телесно тегло.Протеините взимат активно участие в образуването на антитела в имунната система и хемоглобина в кръвта. Другата им не по-малко важна функция е да снабдяват тялото с енергия. Както при аминокиселините и в случая на протеините, тези от животински произход имат по-голяма стойност от растителните протеини. Най-много от тях има в яйцата, прясното и киселото мляко, в сиренето, рибата, птичето месо и говеждото. Те могат да се набавят и чрез хранителни добавки и продукти. Те са изключително ефективни за всеки, който има проблем със занижена телесна маса. Протеините способстват за изграждане и развиване на мускулната маса. Всеки, който се занимава с бодибилдинг ги употребява, тъй като тренировките без тях се обезсмислят. Те могат да се пият с вода, мляко, сок. На даден момент най-богати сред хранителните добавки, са млечните. Поради бързия си краткотраен период на полуразпад, се препоръчва да се изпива не повече от 30 гр и при това с мляко, а не с вода. Най – добрият е Whey protein (Суроватъчен протеин) – способства за качествено възстановяване след тренировка. Идеален е за период на диета, само така организмът ви няма да се захранва от мускулните тъкани. Освен това, при нисковъглехидратна диета суроватъчния протеин или суроватката, както още го наричат е идеален за генератор на енергия, запазва трудно набавените в организъма мускулни протеини. Количество за прием се определя в зависимост от физическата активност през деня. При висока тренировъчна активност са подходящи от 1,2 до 1,4 грама на 1 килограм от общото телесно тегло, а при много активно спортуване от 1,7 до 1,8 грама. В случаите на слаба физическа активност се препоръчват не повече от 0,8 грама на килограм от общото телесно тегло.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*