Home / За жената / Детето / 5 ползи от йога при деца с аутизъм

5 ползи от йога при деца с аутизъм

"Йогата прави тялото ми да се чувства в безопасност" – 6-годишно дете с аутизъм Практикуването на йога оказва благотворно влияние върху децата с аутизъм. Ето защо!

 
Йога при аутизъм1. Йога развива двигателните умения. Децата с аутизъм често имат забавено моторно развитие, което може да се подобри, тъй като йогата тонизира мускулите, повишава баланса и стабилността и развива координацията. Като развиват двигателните си умения, децата имат по-голямо чувство за физическата самостоятелност в пространството.
 
2. Йога подобрява доверието и социалните умения. Лошата координация често дава ниско самочувствие. Децата с аутизъм може да са тъжни или раздразнени, че не се движат или не могат да се държат като другите деца, нямат възможност да участват в спортните занимания на открито. Чрез обучение на самоконтрол и самостоятелно успокояващи техники от йога, има вероятност те да увеличат доверието във взаимодействието с другите деца и това да облекчи социалните им умения. Да се научат да работят заедно в йога клас и да играят с партньор може да повиши доверието в групата.
 
3. Йога осигурява сензорна интеграция. Децата с аутизъм често страдат от силно чувствителна нервна система и са лесно стимулирани от ярки светлини, нови текстури, силни шумове, натрапчиви вкусове и миризми. Слабото осветление, нежната музика, гладките постелки и тихите гласове създават удобна среда. Йогата позволява на нервната енергия да се освободи от тялото по един контролиран и сигурен начин.
 
4. Йогата осигурява техники за справяне между деца и родители. Ако децата и родителите посещават заедно часовете, биха могли да изградят още по-здрава връзка помежду си.
 
5. Йога улеснява самосъзнанието. Особено полезен е като помощник на децата с аутизъм – те се научават на саморегулиране. Запознават се с работата на тялото, изучават правилното дишане. Така те могат да се научат да контролират своята тревожност. В много класове се преподават дихателни техники, специално предназначена да помогнат на децата да се справят с техните нарастващи емоции. Тъй като тези деца са визуално ориентирани, трябва задължително да се добави визуален елемент – картина, играчка, пано. Често в заниманията по йога се включват масажи, пеене на песнички или учене на кратки стихчета.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*