Home / За жената / Детето / 5 ползи от йога при деца с аутизъм

5 ползи от йога при деца с аутизъм

"Йогата прави тялото ми да се чувства в безопасност" – 6-годишно дете с аутизъм Практикуването на йога оказва благотворно влияние върху децата с аутизъм. Ето защо!

 
Йога при аутизъм1. Йога развива двигателните умения. Децата с аутизъм често имат забавено моторно развитие, което може да се подобри, тъй като йогата тонизира мускулите, повишава баланса и стабилността и развива координацията. Като развиват двигателните си умения, децата имат по-голямо чувство за физическата самостоятелност в пространството.
 
2. Йога подобрява доверието и социалните умения. Лошата координация често дава ниско самочувствие. Децата с аутизъм може да са тъжни или раздразнени, че не се движат или не могат да се държат като другите деца, нямат възможност да участват в спортните занимания на открито. Чрез обучение на самоконтрол и самостоятелно успокояващи техники от йога, има вероятност те да увеличат доверието във взаимодействието с другите деца и това да облекчи социалните им умения. Да се научат да работят заедно в йога клас и да играят с партньор може да повиши доверието в групата.
 
3. Йога осигурява сензорна интеграция. Децата с аутизъм често страдат от силно чувствителна нервна система и са лесно стимулирани от ярки светлини, нови текстури, силни шумове, натрапчиви вкусове и миризми. Слабото осветление, нежната музика, гладките постелки и тихите гласове създават удобна среда. Йогата позволява на нервната енергия да се освободи от тялото по един контролиран и сигурен начин.
 
4. Йогата осигурява техники за справяне между деца и родители. Ако децата и родителите посещават заедно часовете, биха могли да изградят още по-здрава връзка помежду си.
 
5. Йога улеснява самосъзнанието. Особено полезен е като помощник на децата с аутизъм – те се научават на саморегулиране. Запознават се с работата на тялото, изучават правилното дишане. Така те могат да се научат да контролират своята тревожност. В много класове се преподават дихателни техники, специално предназначена да помогнат на децата да се справят с техните нарастващи емоции. Тъй като тези деца са визуално ориентирани, трябва задължително да се добави визуален елемент – картина, играчка, пано. Често в заниманията по йога се включват масажи, пеене на песнички или учене на кратки стихчета.
loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*