Home / Хранене / Диети / Каква е същността на диетата „Зона“?

Каква е същността на диетата „Зона“?

Диета „Зоната“ е система за управление на храните, която претендира за насърчаване на оптималната метаболитна ефективност в организма чрез балансиране на хормоните инсулин и глюкагон.

Инсулинът е отговорен за пренасянето на хранителните вещества от кръвта в клетките. Глюкагонът регулира нивото на глюкозата в черния дроб. Зоновият хранителен план се състои от хранителен прием на 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини.

В интернет интервю за „ WebMD Health“, озаглавено „Да прекараме една седмица в Зоната с Бари Сиърс“, д-р Сиърс обяснява, че основната причина за сърдечно-съдовите заболявания не е високият холестерол, а високите нива на инсулин и че Зоновата диета е предназначена да контролира нивата на този хормон, като така спомага за по-доброто здраве.

Името на диетата идва от един израз, използван от атлетите, за да опишат еуфоричното състояние на оптимална физическа и психическа ефективност. В своята сърцевина Зоновата диета се стреми да контролира два метаболитни хормона (инсулин и глюкагон), както и правилния баланс на ейкозаноидния метаболизъм.

Ейкозаноидите, намиращи се в мазнините, играят важна роля за регулиране на възпалителните, имунологичните и хемостатичните (кръвоспиращи) процеси.

Метаболизмът е химически процес в живите клетки, който осигурява на тялото енергия и нови вещества, за да попълни изразходваните. В допълнение към дълготрайното намаляване на теглото, този хормонален баланс е необходим, за да спомогне за дълголетието.  

Зоновата диета предлага дългосрочен план за отслабванеДа увеличи притока на кръв и да подсили имунната система, както и да осигури доброто здравословно състояние. Освен това се смята, че Зоновата диета подпомага предотвратяването на хронични проблеми като диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Има два различни метода, използвани при приготвянето на всяко ястие от Зоновата диета – метод на очната преценка и блоков метод. Независимо от метода, на организма трябва да се предоставя ежедневно следният прием на калории: около 1200 калории за жените и 1500 калории за мъжете.

Метод на очната преценка – използвайте собствената си ръка за определяне размера на порциите. Например – за храните с ниско съдържание на месни протеини (пилешко и риба) препоръчваната порция е приблизително е размера и дебелината на дланта ви. Това се равнява на приблизително 85 г протеини за жените и 113 г за мъжете.

След това се добавят и въглехидратите – две части с големината юмрук от „добрите“ въглехидрати, каквито са повечето плодове и зеленчуци, и само една част с големината на юмрук от „лошите“ въглехидрати, като например макаронените изделия и зърнените храни. И накрая прибавете и диетични мазнини, например няколко ядки, маслини или гуакамоле.

Блоковият метод е по-прецизен. При него всеки отден блок от диетата се състои от „три миниблока“, всеки от които представлява пропорционален дял от нискомаслени протеини, „добри“ въглехидрати и диетични мазнини. Миниблоковете съдържат точно количество от всеки макронутриент, по-конкретно 7 г протеини, 9 г въглехидрати и 1,5 г мазнини.

Всяко от трите основни хранения и двете леки закуски се състои от определен брой блокове. Жените трябва да консумират три блока при всяко хранене и един блок за всяко похапване на обща стойност единадесет блока дневно. Мъжете трябва да изяждат четири блока при всяко хранене и един блок за всяко похапване на обща стойност 14 блока на ден.

Това се счита за минималната дневна нужда на един възрастен индивид. Различни фактори, като увеличаване на мускулната маса или бременност, могат да повишат дневните хранителни нужди.

loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*