Home / Хранене / Здравословно хранене / Есенциалните мастни киселини и тяхната полза за здравословното хранене

Есенциалните мастни киселини и тяхната полза за здравословното хранене

Есенциалните мастни киселини са вид полиненаситени мазнини от съществено значение за човешкото тяло, особено необходими за нормалния растеж и развитие на бебетата и малките деца. Те също така са необходими и на възрастните за оптимална хомеостаза (метаболизъм). Трябва да бъдат включени във всеки план за здравословно хранене.

Има ли полезни мазнини?Хранителните мазнини са съставени главно от мастни киселини и холестерол.
 
Мастните киселини са класифицирани главно въз основа на тяхната химична структура, както следва;
 
1. Наситени мазнини: Защото нямат двойни връзки в тяхната верига. Кравето масло, кокосовото масло, маслото от палмови ядки и свинската мас са пример за храни с наситени мазнини.

2. Мононенаситени мазнини: Те са с една двойна връзка във веригата. Примери за храни с повече проценти на мононенаситени мазнини са маслиново масло, синапено масло и т.н.

3. Полиненаситени мазнини: Имат повече от една двойна връзка във веригата си. Това са слънчогледовото масло, шафраново масло и т.н.

4. Трансмазнините: Трансмастните киселини са особена форма на ненаситени мазнини, формирани поради частичното хидрогениране на растителните масла по време на високата температура за готвене. Въпреки това, след като са вече вътре в човешкото тяло, трансмазнините увеличават нивата на лошия холестерол в кръвта и по този начин се държат като наситени мазнини. Това не е препоръчително за здравословното хранене. 

Омега-3 мастните киселини 
 
Омега-3 мастните киселини, като алфалиноленова киселина, докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА) трябва да присъстват в храната в обхват от 0.6 до 1.2% от общия калориен прием. Омега-3 могат да се открият в зелените водорасли, синьо-зелените водорасли, планктона и др. Рибите и другите морски дарове са богати на тях, тъй като те се хранят с водорасли и омега мазнините естествено се натрупват в тях във високи нива.
 
Трябва да се има предвид обаче, че прекомерната консумация на риба за набавяне на омега-3 може да доведе до натрупване на тежки метали като живак, арсен, кадмий, олово и др. Всъщност някои видове риба са негодни за консумация и трябва да се избягват по време на бременност и при здравословното хранене изобщо поради същата причина.
Съществуват много растителни източници като алтернатива на рибите като семена от лен, коноп, тиквени семки, киви, ядки като бадеми и орехи, които са богати на омега-3.

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*