Home / Психология / Излъжи ме / Какво казваме, когато докосваме лицето си?

Какво казваме, когато докосваме лицето си?

Сред най-интересните сигнали на тялото са жестовете на докосване на лицето. Те могат да изразява много различни емоции, от притеснение до интерес и флирт.
 
Прикриване на устата с ръка – един от най-очевидните жестове. Когато дланта на човек покрива устните, а палецът е в посока на скулата, това може да означава, че говорещият несъзнателно иска да прикрие нещо, което е казал. Вариация на позата е покриване на устните само с няколко пръста.

Много хора, които се опитват да контролират закриването на устата имитират кашлица. Интересна особеност е, че ако човек направи това движение докато говори се тълкува, че не е искрен. Ако обаче направи жеста докато вие говорите, значи счита, че вие лъжете.
 
Езика на тялото - докосване на носаДокосване на носа и потъркване на окото – по принцип тълкуването на докосването на носа е подобно на гореописаното прикриване на устата. Възможно е да включва няколко леки докосвания или много бързо, почти незабележимо допиране на носа. Потъркването на окото е сигнал от мозъка ни, с който искаме да спрем лъжите, изказани от събеседника. С това движение несъзнателно изразяваме съмнение. Ако говорещият си потърка окото, това може да значи избягване на погледа на събеседника, заради изречени неверни думи.
 
Докосване на ухото и почесване зад врата – мозъкът ви дава сигнал да блокирате събеседника – това е обяснението на жеста „докосване на ухото”. Включва много различни движения, но фокусът е един – ухото. Почесването зад врата има различни вариации. Най-често срещаната е тази, в която показалецът на ръката, с която пишете докосва врата в областта под ушната мида или шията отстрани. За тълкуването на този сигнал има значение колкото пъти се изпълнява. Ако е около 5 пъти, това означава съмнение и несигурност. Вербалното значение би било „Не съм сигурен, че съм съгласен”.
 
Подръпване на яката и лапане на пръстите – когато човек се чувства ядосан или объркан, това предизвиква по-силно потене. Подръпването на яката или разхлабването на вратовръзката с цел да охлади тялото и да възстанови притокът на кръв към мозъка. Лапането на пръстите е свързано с реагиране на стрес. Повечето жестове, свързани с докосване на лицето, разкриват лъжа и несигурност, но това движение е израз на нужда от вътрешна увереност.
 
Докосване на скулите – когато слушателят използва ръката си, за да подпре главата си, това най-често е израз на скука.
Жест на заинтересованост – когато ръката е в полу-юмрук и е облегната на скулата изразява интерес към събеседника. Много често в тази поза показалецът сочи нагоре. Това е сигнал, че слушателят започва да губи интерес и се опитва да остане концентриран. Вариацията на позата, която показва искрен интерес на слушателя е, когато ръката докосва скулата, но не служи за опора.
 
Потъркване на брадичката – когато леко сме захванали брадичката с пръсти, а показалецът е разположен към челото, това изразява критичното или дори негативното ни отношение към говорещия. Потъркването на брадичката е несъзнателното движение, което правим, когато сме готови да вземем решение по даден въпрос.


loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*