Home / Хранене / Подправки / Копърът – подправка или лечебен цяр?

Копърът – подправка или лечебен цяр?

В традиционната ни кухня ние използваме копъра като идеалното средство, за да подправим любимия на всички ни таратор, да придадем по-специфичен вкус и аромат на различни ястия или консерви.

Това растение може да се открие буквално във всяка една градина, на всеки един пазар и във всеки супермаркет, но дали копърът е само най-обикновена подправка или има лечебни свойства за нашето здраве?

Копърът е познат и използван още от древните римляни, които давали на гладиаторите копър, за да са по-издръжливи по време на тежките боеве, които водят на гладиаторската арена.

В Древна Гърция пък ароматните масла от копър, които палели богатите в домовете си, били знак за благосъстояние и висок социален статус.

Хипократ е познавал неговите лечебни свойства и е използвал копър в приготвянето на отвари против различни заболявания.

Това растение е било в основната на приготвянето на различни мазила за разкрасяване, отвари и еликсири за любов и магии по времето на Мария Медичи.

От казаното по-горе става ясно, че копърът е не само ароматна подправка, но и има лечебни свойства. Какво толкова съдържа той, че да е толкова полезен за нашето здраве?

Копърът - лечебен цяр или незаменима подправкаРастението има високо съдържание на витамини C, E, B1, B2, P, PP, провитамин А (каротин), витамин В9 (фолиева киселина), калий, калций, желязо, фосфор и други.

При какви заболявания помага копъра?

1. Подправката помага при сърдечно-съдови заболявания. Научно доказано е, че копъра укрепва кръвоносните съдове, сваля кръвното налягане и помага срещу пристъпи на стенокардия;

2. Анемия. В копъра се съдържат високи нива на желязо, железни соли и асорбинова киселина, което го превръща в едно от най-добрите средства против анемия;

3. Копърът действа изключително благотворно и при болни от остеопороза и проблеми с костите.

Той е с високо съдържание на калций, затова се препоръчва на хора, които имат проблеми с костите и при менопаузата при жените.

4. Камъни в бъбреците и жлъчката – народната медицина препоръчва на хора с проблеми в бъбреците да приемат настройка от семена на копър, като отварата се пие по една супена лъжица няколко пъти дневно.

loading...

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със *

*